MENU

Hieronder krijg je 8 tips over hoe je mooie interieurfoto’s maakt. Deze zijn zowel geschikt als je met een (spiegreflex/systeem)camera fotografeert of met je smartphone.

Rechte lijnen

Ten eerste, rechte lijnen brengen rust in je foto’s. Het maakt hierbij niet uit of je de ruimte recht van voren fotografeert of schuin, je wilt dat alles netjes uitgelijnd is. Dat betekent dat planken en muren vlak ogen en kunstwerken aan de muur recht uitgelijnd zijn. De meeste camera’s hebben een raster, zet dit aan als hulpmiddel tijdens het fotograferen. Ook de meeste smartphones hebben een raster dat je aan kunt zetten.

Creatieve standpunten

Bekijk de ruimte uit verschillende standpunten en hoogtes. Soms is het fijn om wat foto’s uit een lager standpunt te nemen, bijvoorbeeld detailfoto’s. Overzichtsfoto’s waar de hele ruimte bijna op staat worden vaak weer uit een iets hoger standpunt genomen. Zorg voor een mix in standpunten en hoogtes om het interieur sfeervol vast te leggen. Waak er wel voor dat je overzichtsfoto’s niet uit verschillende hoogtes neemt, dit kan voor onrust zorgen in de fotoserie als geheel.

Aanwezige lampen

De aanwezige kunstlampen kun je beter uitschakelen wanneer je een interieur fotografeert. Het aanwezige daglicht is vaak prettiger op beeld en geeft de kleuren realistisch weer. De uitzondering hierop is als je bijvoorbeeld een hotelkamer of restaurant fotografeert, of in de avond fotografeert. Kunstlicht zorgt vaak voor een gele kleurzweem en het verstoort de witbalans van de foto. Ook kan het harde schaduwen geven en voor afleiding zorgen van waar de foto eigenlijk om draait. Wel of geen kunstlicht aan verschilt per fotograaf. Bij 95% van de foto’s fotografeer ik zonder kunstlicht.

Statief

Een ondergewaardeerd item voor interieurfotografie is het statief, en dat terwijl het zo belangrijk is! Je kunt best foto’s maken uit de hand alleen wanneer je een langere sluitertijd wilt hanteren om zo meer detail in je foto’s te hebben (bijvoorbeeld de structuur van een stof of materiaalsoort) dan is een statief geen overbodige luxe. Ook voorkomt het bewegingsonscherpte.

Opruimen

Ruim zoveel mogelijk op wat niet direct iets bijdraagt aan de foto, zoals snoeren, kranten, afstandsbedieningen etc.) De kunst is de juiste mix te vinden tussen opgeruimd én een ruimte waar geleefd wordt.

Fotografeer in RAW

Wanneer je in raw fotografeert in plaats van jpg heb je veel meer vrijheid in de nabewerking achteraf. Op nieuwere smartphones kun je ook in raw fotograferen. De bestanden zijn wel groter en vragen daardoor mee opslagruimte. Als je niet van plan bent na te bewerken kies dan voor jpg als bestandsformaat.

Nabewerking

Nadat je de foto’s hebt genomen zijn er altijd wel een aantal dingen die nabewerkt kunnen/moeten worden. Of dit er veel of weinig zijn hangt af van je voorbereiding van de fotoshoot. Door de foto’s na te bewerken creëer je meteen je eigen stijl. Apps als snapseed, VSCO, adobe express zijn handig op je mobiel. Op de laptop/pc zijn adobe lightroom en photoshop handig voor fotobewerking.

Natuurlijk licht

Eerder werd het natuurlijk licht al behandeld en dit heeft verreweg mijn voorkeur. Alleen als het kunstlicht wat toevoegt aan het beeld (zoals de foto hierboven) dan zet ik het licht aan.

Maar wat nu te doen als er teveel daglicht binnenkomt in die raampartij die je graag wilt fotograferen? Dit is onderdeel van je voorbereiding, zodat je ter plaatse hopelijk niet verrast wordt. Hoe het daglicht door een ruimte draait en wat je wilt fotograferen zijn idealiter dingen die van tevoren uitgezocht worden. Mocht het ter plaatse anders zijn dan kun je er je voordeel mee doen door een ander standpunt te kiezen of eerst een andere ruimte te fotograferen. Kan dit niet dan kun je ervoor kiezen om foto’s in verschillende belichtingsstanden te nemen en deze na afloop samen te voegen.

Bonus: voorbereiding is alles.

Het succes van een fotoshoot valt of staat met goede een voorbereiding. Wat voor foto’s wil je maken? Wat wil je hiermee vertellen? Voor welk medium zijn de foto’s bedoeld? Als het voor instagram is wil je voldoende verticale foto’s maken. Wanneer je nieuwe beelden voor je website wilt hebben zijn horizontale overzichtsfoto’s ook fijn. Je kunt er ook voor kiezen om van tevoren een shotlist te maken, op deze manier denk je van tevoren al even na over wat je wilt fotograferen, welke compositie en welk formaat.

Je hebt hierboven wat tips gekregen om je interieur fotografie skills een boost te geven. Experimenteer met interieurfotografie aan de hand van bovenstaande tips totdat het fotograferen natuurlijk aanvoelt.

Wil je meer leren? Kijk dan eens bij de workshops, deze zijn zowel in groepsverband als 1 op 1 mogelijk.

interieurfotograaf Lilian van de Weerdhof - high end interieurfoto's

Je las een blog van Lilian

Ik fotografeer interieurs voor interieurontwerpers, interieurbouwers, architecten etc. Zo’n 8 jaar werk ik nu als interieurfotograaf en inmiddels heb ik vele interieurs mogen vastleggen. Sommige daarvan heb je misschien eens gezien in een interieurmagazine.

Wil je ook interieurs leren fotograferen of weten wat ik verder voor je kan doen?

CLOSE
error: Deze content is beschermd